Motivátor a športovec v jednom

Motivátor a športovec v jednom

Koncom novembra sme sa zastavili na ZŠ Rozmarínová, aby sme žiakom 5. a 6. ročníka čo to vysvetlili o dôležitosti pohybu a trochu si aj s nimi zacvičili. Našou úlohou bolo motivovať a inšpirovať deti k tomu, aby pohyb a šport nebrali na ľahkú váhu, a aby ho brali ako možný prostriedok, prípadne liek na rôzne neduhy.

Ako odborník na slovo vzatý nám s tým pomohol dvojnásobný športovec roka v Nitrianskom kraji a náš Spartan s hendikepom, Maroš Kudlík, ktorý určite mal čo povedať o svojom zaujímavom živote.

Maros motivuje

Pre deti si pripravil pútavú prednášku o tom, ako sa aj vďaka športu preniesol cez rôzne životné prekážky. Vysvetlil, že pohyb je nielen dobrý na fyzickú kondíciu, ale takisto aj na psychickú pohodu, a že k tomu netreba veľa, aby sa človek cítil fit a zdravo. Maroš to s deťmi celkom vie a tie ho niekedy aj s nemým úžasom počúvali a nestačili sa diviť, čím všetkým si musel prejsť, a ako to všetko hravo zvládol. Mali sme pocit, že niektoré deti len ťažko veria tomu, čo Maroš dokáže, preto sme sa hneď po prednáške presunuli do telocvične, kde sme si spravili malý kruhový tréning „na jednej nohe“. Maroš deťom ukázal cviky, ktoré robí na tréningu, alebo sa s nimi stretáva na pretekoch, a tým len opäť ostali otvorené ústa, keď im predviedol, ako sa šplhá na lane bez pomoci nôh.

Maros motivuje

„Decká boli naozaj veľmi milé, dokonca po tom, čo som im ukázal šplh na lane, mi aj zatlieskali, čo som nečakal. Od iných som zase počul párkrát, ako povedali „to sa nedá“, ja v takých situáciách veľmi rád ukazujem opak. Chcem, aby si nielen deti, ale všetci uvedomili, že „nedá sa“ je väčšinou iba výhovorka. Kto chce, ten nájde cestu. Verím, že deti som dostatočne inšpiroval a ukázal im, že všetko sa dá.“

Maroš Kudlík

Na záver si Maroš spolu s deťmi zaskákal synchronizované angličáky, burpees, cvik, ktorý je medzi Spartanmi viac neobľúbený ako obľúbený, pretože sa vykonáva pri nezdolaných prekážkach a hoci na prvý pohľad vyzerá možno jednoducho, opak je pravdou. Deti však aj toto zvládli na jednotku a nám ostáva veriť, že v budúcnosti nezapustia korene do zeme, ale budú stále tak pohybovo aktívne, ako sú teraz.

ZŠ Rozmarínová 1, Komárno