Mám jednu nohu. Ktorá topánka mi sadne na ňu najviac?

Mám jednu nohu. Ktorá topánka mi sadne na ňu najviac?

Keď sa stretávam s bežnými smrteľníkmi po Slovensku, ale aj Česku, na mojich prednáškach a podobne, mnohí sa zaujímajú, či si pri kúpe nových topánok musím kúpiť obe. Samozrejme, áno. Ešte som sa nestretol s obchodmi, kde by predávali len po jednej topánke, ale ak vy o niečom viete, budem rád, ak mi dáte vedieť. Ak by som reklamoval kúpené topánky, musím ich takisto vrátiť obe, inak mi neuznajú reklamáciu, myslím, že toto je hlavný dôvod, prečo sa nedajú kúpiť jednotlivo.

Aj v tejto problematike však existujú rôzne iné riešenia. Jedným z nich je nájsť si druhého jednonohého kamaráta, ktorému chýba opačná noha. Samozrejme pár ich poznám, no je tu ďalší problém, že nemáme tú istú veľkosť. Ja nosím veľkosť 44-45. Samozrejme je vhodné, aby ste sa navyše zhodli s druhým človekom v otázke vkusu. Čo sa páči mne, nemusí sa páčiť jemu a opačne.

Našťastie mám pár známych, ktorí mi sem-tam vedia zabezpečiť ľavú topánku z vyradeného alebo poškodeného páru, ktorý by sa inak nevyužil a bol by vyhodený. Rovnako som vďačný sponzorom, ktorí mi zabezpečili topánky (áno, obe) na preteky. Momentálne na pretekoch behám v značke Icebug, ktorá sa mi javí ako dobrá voľba. Na tréningu používam staršie Reebok-y so širšou podrážkou. Topánky so širšou pätou mi vyhovujú o čosi viac, pretože mi zabezpečujú lepšiu rovnováhu a šetrím členok. Na pretekoch mi ide hlavne o to, aby podrážka bola dostatočne hrubá, aby som necítil každý kamienok, a zároveň aby bolo vnútro dostatočne mäkké, aby som vydržal na trati aj 10 a viac hodín.

Pri takýchto extrémnych vzdialenostiach je veľmi ťažké zvoliť si tú správnu obuv, aby chodidlo trpelo čo najmenej, no je to veľmi dôležité pre zachovanie si zdravých kĺbov a v podaní, čo najlepších výkonov.