Maroš a jeho 1000 burpees challenge

Maroš a jeho 1000 burpees challenge

Krátko po novom roku, 4. januára, je deň, kedy náš Maroško oslavuje taký svoj malý veľký sviatok.

Je to deň, kedy ho v roku 2016 jeden jeho dobrý kamarát zobral do Black CrossGym-u a od tohto momentu sa mu takpovediac zmenil život. Začal byť závislý na cvičení, dobrej kondícií a zdravom životnom štýle. Od tohto momentu sa udržuje v dobrej fyzickej forme a trénuje na ďalšie preteky Spartan Race. Keďže si túto príležitosť na životnú zmenu vďaka trénerovi Erikovi veľmi váži, tak každoročne si v tento deň vymyslí nejaký špeciálny tréning a takýmto spôsobom oslavuje.

Tento rok to bolo 1000 burpees alebo angličákov.

Výzva 1000 Burpees Challenge

Burpee je cvik, ktorý koncom 30. rokov 20. storočia vynašiel americký fyziológ Royal Huddleston Burpee na newyorskej Columbia University a je teda po ňom aj pomenovaný. V slovenčine sa ujal hovorový názov „angličák“. Pán Burpee chcel vynájsť komplexný cvik, ktorý by ukázal fyzickú pripravenosť osoby. A tak sa zrodil cvik, ktorý pozostáva zo štyroch častí: 1. drep dole a ruky na zem pred seba, 2. vykopnutie nôh dozadu a pozícia planku s vystretými rukami, 3. nohy naspäť k rukám, 4. vztyk do polohy stojmo. Burpee tak vynašiel kondičný test pre športovcov a spopularizoval sa keď americké ozbrojené služby si ho osvojili ako spôsob posudzovania fyzickej pripravenosti regrútov, ked Spojené štáty vstúpili do 2. sv. vojny. (zdroj: MensJournal ). Burpees však časom prešli vývojom a dnes existujú rôzne variácie s výskokmi, skokmi dopredu či zakomponovanými rôznymi druhmi vzporov ležmo. Spartan Race sa takisto prisvojil burpees ako trestné cviky pri nezdolanej prekážke a ich podstatou je dotknúť sa zeme hruďou a následne vyskočiť s rukami nad hlavou.

A presne takéto angličáky robil Maroško v sobotu, ale nespravil ich 30, ako je zvyknutý na pretekoch, alebo 100, ale rovno 1000. To je číslo, z ktorého sa nejednému aj hlava začne krútiť. Táto výzva bola spojená so súťažou na facebook stránke Spartan Race Czech republic, kde ľudia mohli súťažiť o registráciu na zimný Sprint v Brne a stačilo si tipnúť, za aký čas zvládne Maroško spomínaných 1000 burpees. Tipy sa rôznili od zhruba 1 a pol hodiny, až po vyše 4 hodín.

Maros 1000 Burpees Challenge

Maroško sa pred výkonom posilnil Edgar Power drink-om a z celých síl sa usilovať dostať pod dve hodiny, čo sa mu nakoniec nepodarilo, no sklamaný nebol. Zlepšil si svoj osobný rekord na 200 BP o štyri sekundy (19:26) a 500 BP zdolal po prvýkrát pod hodinu (00:57:16). V druhej polovici mierne spomalil, čo sa dalo, samozrejme, očakávať, no ako sám vravel, telo ho niekedy neposlúchalo, tak ho musel silou vôle primäť pokračovať. Veľkú dávku energie mu dodávalo asistentkino čítanie povzbudivých komentárov od ľudí z rôznych kútov, ktorá je aj jeho managerka, manager Marosh the Spartan Race. Podpora bola neskutočná. Zopár kamarátov ho prišlo podporiť aj osobne a spoločne odpočítavali posledné angličáky. Výsledný čas sa zastavil na hodnote 02:13:51.

Maroš a jeho 1000 burpees challenge

Niektorí možno viete, že týchto 1000 burpees nebolo jeho prvou výzvou. Rovnaký počet zdolal už aj pred dvomi rokmi s časom 2:21:25.

Pri počte 1000 sa 30 burpees zdá ako naozaj smiešne číslo. Napriek tomu sa nájdu jedinci, ktorí sa snažia obchádzať pravidlá a na pretekoch Spartan race za nezdolanú prekážku odskáču sotva 20. Nie je to chyba organizátorov, nemôžeme predsa chcieť, aby jeden, dvaja dobrovoľníci dávali pozor na 30 pretekárov naraz. Chyba nastala niekde v týchto jednotlivcoch, niekde v ich vnútornom nastavení. Z nejakého dôvodu je im porušovanie pravidiel blízke a veľmi pravdepodobne ani nemajú výčitky svedomia. Takýmto správaním ale ubližujú ostatným pretekárom, ktorý pre rovnaký výsledok spravia viac a cítia tým pádom nerovnosť, neférovosť. Maroškových 1000 burpees malo taktiež ukázať, že 30 naozaj nie je veľa, a že ich zvládne každý. Ak to dokázalo motivovať čo i len jedného previnilca k náprave, potom malo zmysel robiť angličáky vyše dve hodiny.

Na záver priameho prenosu sa Maroško srdečne poďakoval všetkým, ktorí ho sledovali a písali mu, bolo z neho cítiť dojatie. Váži si každú podporu, ktorú dostane v akejkoľvek forme a už teraz sa teší na každú ďalšiu výzvu, ktorú mu nový rok prinesie.

My sa tešíme spolu s ním a prajeme mu, nech sa mu darí aj naďalej.

Srdečná vďaka.