Sex a moja výkonnosť

Sex a moja výkonnosť

To ste nevedeli, že som odborník aj v oblasti sexuológie? Takže teraz, keď mám vašu pozornosť, sa môžeme porozprávať aj na túto tému.

Pôsobenie sexu na športové výkony sa mnohokrát skúmali v rôznych štúdiách a vždy to bola často rozoberaná téma, no, samozrejme, v minulosti veľmi tabuizovaná. Najčastejšie sa stretneme s názormi, ktoré sa tradujú dlhé roky, že sex a vrcholový šport spolu nejdú dokopy. Čítal som články, že s týmto názorom sa stotožňujú hlavne tréneri, ktorí chcú mať svojich zverencov plne koncentrovaných na šport. V niektorých kolektívnych športoch majú športovci na nejakú dobu zakázané stretávať sa so svojimi manželkami, partnerkami. V týchto radoch panuje všeobecný názor, že sex uberá na sile a vytrvalosti. Vraj sám Muhammad Ali dodržiaval pôst až šesť týždňov pred dôležitým zápasom. Iní, skôr poverčiví ľudia, vravia, že sex mužom energiu uberá a ženám pridáva. Niektoré výskumy sa pokúsili tieto mýty vyvrátiť alebo potvrdiť a vyšlo im, že sex večer pred športovým výkonom prakticky nemá žiadny energiu uberajúci účinok, problémom však môže byť sex tesne pred zápasom, keďže vyvrcholenie u mužov môže spôsobiť ospalosť a únavu.

A ako je to u mňa? Dôležité je vyspať sa! Teda, mám na mysli mať dostatočne veľa spánku, telo vtedy regeneruje a získava potrebnú energiu na nadchádzajúci deň. Ja osobne som trémista, pred každými pretekmi pociťujem nervozitu a výskumy sa zhodujú a prax to potvrdzuje, že sex je výborný na odbúravanie stresu. Byť v psychickej pohode je minimálne rovnako dôležité ako mať dobrú fyzickú kondíciu a niektorí športovci, rovnako aj ja, uprednostňujú práve psychickú pohodu. Keď je človek v mentálnej pohode, dosahuje aj lepšie výsledky. Ja, keďže nebojujem o umiestnenie na stupni víťazov, tak mi je to jedno a takéto psychické upokojovanie prijmem rád aj večer pred pretekmi alebo hoci aj dve hodiny pred štartom. Funguje to u mňa ako doping, pomáha mi to v správnom psychickom nastavení sa, uvoľnení.

Každý vrcholový športovec chce podávať čo najlepšie výkony a každoročne sa stretávame s prípadmi, kedy športovci, žiaľ, siahnu aj po zakázaných prostriedkoch. Siahnime radšej po dovolených metódach, akým sex určite je a využime jeho potenciál k dosiahnutiu vrcholu… aj toho športového!