Maroško mudruje a motivuje

Maroško mudruje a motivuje

Poslednú júnovú sobotu sme cestovali na Záhorie, do Senice, kde sme sa zúčastnili jedného skvelého celodňového podujatia. Konal sa tu tretí ročník terénnych prekážkových pretekov Hecni sa a my sme boli pozvaní ako špeciálny hosť, ale o tom si povieme viac trochu neskôr.

Vítalo nás krásne prostredie Kunovskej vodnej priehrady a malebné okolie menších kopčekov s chatovou oblasťou. Ihneď sme skonštatovali, že by sme si tu vedeli predstaviť bývať a na relax to bolo prostredie ako stvorené.

Kunovska priehrada

Celý areál podujatia bol rozdelený na tri časti.

 Ako prvý hneď padol do oka sektor s rôznymi atrakciami pre návštevníkov, samozrejme väčšina bola pre deti, ktoré si mohli vyskúšať nafukovaciu prekážkovú dráhu, surfovanie na vode, podávanie prvej pomoci alebo športy ako volejbal, či karate a veľa iného. Kládol sa teda dôraz na pohyb, ktorý je pre deti nevyhnutný, aby sa zdravo vyvíjali.

 Druhá časť bola vybavená stánkami s občerstvením, kde sme si pochutnali na bryndzových haluškách alebo aj miestnej cigánskej pečienke.

Nechýbalo tu pódium, kde už boli pripravené zábavné predstavenia pre deti v podaní mažoretiek, kúzelníka alebo „bublinára“. Detský program bol bohato zastúpený, takže sa nikto nesťažoval na nudu. Kultúrnu vložku dopĺňali hudobné a spevácke vystúpenia interpretov.

 Tretia časť bola vyhradená pre štart pretekov Hecni sa, no vítaní boli aj všetci ostatní diváci, nielen pretekári. Ako už bolo na začiatku spomenuté, Hecni sa je forma behu, pri ktorom musíte zdolávať na trati rôzne prekážky. Trať mala zhruba 5 km a pretekári si mohli vyskúšať zdolávanie lezeckej steny, beh cez pneumatiky či plazenie sa pod ostnatým drôtom. Takéto terénne prekážkové behy naberajú čoraz viac na popularite, preto aj o účastníkov nebola núdza a sily si zmerali medzi sebou ako jednotlivci tak aj tímy.

Neďaleko od štartu týchto pretekov boli aj rôzne osvetové stanovištia napr. o triedení odpadu, no zúčastnili sme sa tu jednej skvelej diskusie o zdravom životnom štýle, zdravom stravovaní. Témou neboli len zdravé potraviny, ale aj škodlivé pesticídy, postreky, vyzdvihli sme domáci chov zvierat, prípadne sme si porovnávali svoje skúsenosti.

Diskusiu viedol Dušan Podmajerský, majiteľ neďalekého Kunowského majera, ktorý je sám pestovateľov a chovateľom domácich zvierat a takisto má rybiu farmu.

diskusia hecni sa

Veľmi ochotne nás ponúkol svojimi domácimi produktami a my sme hneď poznali chuť kvality. Hosťom bol aj muzikálový herec a spevák, Ján Slezák, ktorého môžete poznať z muzikálu Na skle maľované, kde hrá ústrednú postavu Jánošíka, no do diskusie sa zapojili všetci prítomní.

Jan Slezák

Po tejto diskusii sme sa dostali k slovu už aj my, presnejšie náš Spartan Maroš, ktorý si pre návštevníkov pripravil motivačnú prednášku.

Maroško

Okolo Maroša sa takmer okamžite zoskupila hŕstka ľudí, ktorá si chcela vypočuť jeho životný príbeh. Dozvedeli sa o jeho boji so zákernou chorobou a o tom, ako sa dostal k športu. Práve šport, pohyb vyzdvihol ako jednu z dôležitých súčastí zdravého života. Nechýbali emócie, ktoré nenechali chladného nikoho z prítomných a čerešničkou na torte bol moment, kedy na záver prednášky jedna z poslucháčok vystúpila z radu a silno objala Maroša, pretože ako ona sama povedala, to tak cítila, že to musí spraviť.

Jediné negatívum bolo, že sme sa nemohli na akcii zdržať dlhšie, bolo nám ľúto, že odchádzame, no súrili nás iné povinnosti. Takú úžasnú atmosféru so skvelými ľuďmi však chceme zažiť aj budúci rok a už teraz máme Senicu rezervovanú na budúce leto.

Fotky tu https://www.hhi.institute/sk/aktuality/marosko-mudruje-motivuje