Kompenzácia a efektívne využitie energie pri tréningoch a počas pretekov

Kompenzácia a efektívne využitie energie pri tréningoch a počas pretekov

Energiu, ako sme sa učili na hodinách fyziky, potrebujeme na to, aby sme vedeli konať prácu. Získavame ju z jedla. Nebudem sa tu hrať na žiadneho nutričného mága, všetci vieme, ktoré sú zdravé potraviny, a ktoré nie. Od vtedy, čo som sa stal Spartanom sa moja strava nijak zvláštne nezmenila, pretože som sa odjakživa stravoval pomerne zdravo. Samozrejme som sa zlepšil aj v tomto smere a stále mám čo zlepšovať.

Asi najdôležitejšou vecou zo všetkých je byť hydratovaný, či už počas tréningov alebo aj počas pretekov. Pri nedostatočnom zavodnení tela môžu hroziť závrate až kolaps. Pri mojom prvom zdolaní 100 burpees mi hučalo v ušiach ešte aspoň pol hodinu, kým som sa ako tak dal dokopy. Bolo to spôsobené, samozrejme, aj nedostatočnou kondíciou, ale myslím, že keby som sa lepšie postaral o pitný režim a prísun nejakých rýchlych cukrov, zvládol by som to lepšie. Rovnako tak, alebo ešte horšie som dopadol na svojich druhých pretekoch Spartan Race Sprint vo Vechci. Deň pred tým som zanedbal prísun tekutín a na trati som mal extrémne problémy, bolo mi veľmi zle.

Dnes už sa mi podobné situácie nestávajú. Jednak, moja kondička je niekde na inej úrovni, a keby som aj náhodou cítil pokles cukru, tak viem, že mám zvoľniť tempo, ono sa to zakrátko ustáli. Naučil som sa tieto situácie diagnostikovať celkom včas, preto si myslím, že hospodárim so svojou energiou na trati celkom efektívne. Ak sú preteky veľmi dlhé, tak neskôr, samozrejme, sily dochádzajú a ja siaham na dno svojich síl. Vtedy je často mojou jedinou emóciou hlad – veľmi sa teším do cieľa preto, aby som si dal niečo dobré. Vtedy siaham aj po „zakázaných“ jedlách, ako hamburger, kebab a podobných fastfoodových typoch.

Ja osobne nejdem na tréning alebo preteky bez toho, že by som niečo nedal do žalúdku, no aspoň dve hodiny pred výkonom. Na druhej strane sa nenapchám, aby som nezaťažil žalúdok príliš. Rovnako som sa poučil aj pri pretekoch, snažím sa piť veľa, a takisto si vyberám jedlá ktoré mi sedia. To je u každého individuálne, ja si najčastejšie večer pred pretekmi dávam nejaké mäso, najčastejšie s ryžou alebo zemiakmi a zeleninou. Ráno pred pretekmi väčšinou pečivo. Ja viem, pečivo nie je z výživového hľadiska nič moc, ale moje brucho je trošku citlivé na niektoré potraviny, preto mu musím dopriať to, pri čom neprotestuje.

Počas pretekov si už nezvyknem brať so sebou ani camel bag, zo začiatku to však bola nutnosť. Po nepríjemnej skúsenosti vo Vechci som si povedal, že bez camel bagu už ani krok. Mával som pri sebe 2 litre iontového nápoju, hroznový cukor, sušené mäso, soľné tabletky a niekedy aj magnéziové shoty. Organizátori Spartanu však popridávali na trať o minimálne jednu občerstvovaciu stanicu viac, ako bývalo zvykom, dokonca zabezpečili soľ a nejaké to sušené ovocie, tak takýto all inclusive mi stačí, aby som dôstojne došiel do cieľa. Navyše, ako som spomenul, moja kondícia a hospodárenie s energiou sa výrazne zlepšili, takže sa väčšinou spolieham už len na výdatné raňajky.

Preto som aj veľmi rád, že som v nedávnej minulosti objavil aj energetický nápoj, ktorý mi nezaťažuje žalúdok, po ktorom nemám na trati problémy. Samozrejme hovorím o Edgar Power Drink, ktorý mi nie len nezaťažuje žalúdok, ale naozaj cítim pri ňom aj prísun energie. Myslím si, že sa im podarilo namiešať tento energetický koktejl fakt dobre …. a tie baby od Edgaru, o tých ani nehovorím, tie sú tiež bombové.

Takže, aby som to zhrnul, treba stále veľa piť, zdravo a vyvážene sa stravovať a prísun energie bude tip top. A komu by nejaká energia pred pretekmi chýbala, tak to vyrieši Edgar. J